Wat is domotica of smart home systemen?

Onze uitleg wat domotica of smart home systemen is

Een vraag die we vaak horen is: wat is domotica? Maar ook: welke smart home systemen zijn er?

Domotica of thuis automatisering is feitelijk de basis van een slim huis. Het domotica systeem of smart home systeem zorgt ervoor dat jouw slimme producten slim worden bediend. De communicatie verloopt via een centrale hub, bridge of wifi. De hub of bridge zorgt er op zijn beurt voor dat de slimme producten met elkaar worden verbonden via een communicatie protocol, zoals bijvoorbeeld Wifi of Bluetooth. Dankzij deze verbinding  is het mogelijk om je slimme producten te bedienen en aan te sturen vanuit een app op je mobiele telefoon.

Onze domotica

In ons slimme huis gebruiken wij meerdere smart home systemen van diverse smart home producten. Zo stuurt de bridge van Philips Hue de slimme Hue lampen aan, regelt het Internet Control Station van KlikAanKlikUit de overige verlichting en apparatuur, doet de hub van Tado dit voor de verwarming en zet de Logitech Harmony Elite de tv en multimedia op de juiste zender en instellingen.

Verschil tussen domotica en smart home systemen

Met domotica kun je je losse slimme apparaten slim bedienen, met als doel om de bediening van je apparaten makkelijk te maken. Denk hierbij aan slimme producten zoals je slimme lampen, verwarming en rolgordijnen. Het verschil tussen domotica en smart home systemen is dat een smart home systeem meer doet en kan dan domotica. Met een smart home systeem kun je je huis volledig automatiseren. Zelfs als je smart home producten gebruik maken van verschillende protocollen, zoals wifi, Zigbee of Bluetooth.

Nieuw! de Homey bridge in Ons slimme huis


Maar sinds december 2023 gebruiken wij ook de smart bridge van Homey.

Het grote voordeel van de smart bridge van Homey is dat je al deze verschillende smart home producten centraal kunt bedienen vanuit één app. En dat je mooie combinaties kunt maken aan de hand van flows.

Bijvoorbeeld dat je met een flow voor de activiteit 'Film kijken' met één drukknop je Hue lampen kunt dimmen, met je KlikAanKlikUit schakelaars je stekkerlampen kunt uitschakelen en je Somfy rolgordijnen kunt laten zakken voor de ideale film kijken sfeer. Ideaal!

Onze smart home domotica


De bridge van Philips Hue stuurt de Hue lampen en sensoren aan, waardoor je deze vanuit de Hue app of geheel automatisch kan laten aan of uitgaan.

Het Internet Control Station van KlikAanKlikUit is het hart van alle losse KlikAanKlikUit of Trust Smarthome slimme draadloze schakelaars, sensoren of LED lampen.

De hub van Tado is super klein maar stuurt groots en efficiënt alle Tado slimme  radiatorknoppen in ons huis aan.

De hub van Logitech Harmony is de enige van de 4 die niet in de meterkast staat, maar staat bij onze tv. En stuurt niet alleen de tv, maar ook alle andere multimedia aan.

Philips Hue - Bridge

De Philips Hue lampen worden aangestuurd vanuit een eigen centrale basis systeem, de Philips Hue Bridge. Het is mogelijk om de Philips Hue lampen ook vanuit het KlikAanKlikUit systeem aan te sturen. Maar daar hebben we niet voor gekozen, omdat de Philips Hue Bridge dan niet meer is te gebruiken en de bridge is nodig voor onze Philips TV met Ambilight. Wat trouwens spectaculaire verlichting geeft!

Wil je weten hoe wij Philips Hue hebben ingesteld en gebruiken in onze woonkamer?


Advertentie

GezondheidGezondheid
ModeMode

KlikAanKlikUit - Internet Control Station

Het merendeel van de bestaande lampen in ons huis zijn aangesloten op het KlikAanKlikUit systeem. Deze zijn aangesloten met losse KlikAanKlikUit draadloze stopcontact ontvangers, maar ook met inbouw ontvangersAl deze ontvangers worden aangestuurd vanuit het centrale basis systeem van KlikAanKlikUit: het Octopus Internet Control Station, de ICS-2000Het Internet Control Station configureer je op je smartphone via de App van KlikAanKlikUit. Na configuratie kan je vanuit de App je lampen bedienen, handmatig maar ook geautomatiseerd met regels, scenes of gecombineerd met andere KlikAanKlikUit zenders.

 

Het configureren in de App gaat vrij eenvoudig. Je geeft eerst aan welke kamers je hebt en per kamer voeg je je KlikAanKlikUit lampen en producten toe. Met scenes en regels kan je het geheel nog verder automatiseren. Bijvoorbeeld met vaste tijden, zons op-of ondergang, bij beweging, etc...

Wil je weten hoe wij KlikAanKlikUit gebruiken in ons slimme huis?

Nieuw! KlikAanKlikUit Smart Bridge

KlikAanKlikUit heeft een nieuwe smart hub op de markt gebracht: de KlikAanKlikUit Smart Bridge. 

De Smart Bridge biedt dezelfde opties en mogelijkheden als de ICS-2000, maar heeft een aantal vernieuwingen zoals een groter bereik.

 

Dankzij de Smart Bridge maak je al je KlikAanKlikUit-apparaten slim door ze te verbinden met de gratis KlikAanKlikUit-app. Zo bedien je je tussenstekkers voortaan met je smartphone of automatiseer je de plafondlampen door timers toe te voegen aan je inbouwdimmers. Door de Smart Bridge geeft je ruimte voor meerdere apparaten. De apparaten kun je verdelen onder meerdere ruimtes.

Tado - Hub

Tado levert slimme thermostaten en radiatorknoppen. Doordat deze centraal worden aangestuurd vanuit de mini hub van Tado kan je je verwarming regelen vanuit de app van Tado. Handmatig, maar ook geautomatiseerd op basis van vaste tijdvensters, wel of niet thuis en gecombineerd met apps als IFTTT zijn de mogelijkheden nog uitgebreider.

In ons huis hebben wij geen CV, maar stadsverwarming. Dit betekent dat je de verwarming per radiator moet instellen aan de hand van de radiatorknop. Stadsverwarming kan je ook centraal met een thermostaat bedienen maar dat is een enorme verbouwing. Met Tado is dit niet nodig en veel makkelijker, je vervangt gewoon je huidige radiatorknoppen met de slimme radiatorknoppen van Tado en voila je kan je verwarming centraal bedienen.

Wil je weten hoe wij gebruik maken van de slimme Tado producten?

Tado hub

Tado radiatorknop

Logitech Harmony Elite - Hub en afstandsbediening

De Logitech Harmony Elite is een universele afstandsbediening waarmee je tot 15 apparaten in je huis mee kan bedienen. Maar dankzij de bijgeleverde hub kan je veel meer en tover je elke mobiel of tablet in huis om tot je afstandsbediening. De Harmony heeft een enorme database van apparaten die worden ondersteund waardoor je bijna elk apparaat met een afstandsbediening kan toevoegen. Van je tv, internet provider topbox tot aan je Playstation noem het maar op... En mocht een apparaat niet worden gevonden dan kan je deze zelf eenvoudig toevoegen door de Harmony te leren welke knoppen deze afstandsbediening heeft. Ideaal!
Ook een plus van de Harmony Elite is dat je sommige andere slimme producten ook kan aansturen met deze afstandsbediening. Zo kan je de Philips Hue lampen bedienen met een aantal speciale knoppen op de afstandsbediening.

Wil je weten hoe wij gebruik maken van de Logitech Harmony Elite afstandsbediening? 

Logitech Harmony Elite afstandsbediening


Advertentie

ComputerComputer

Haal meer uit je slimme apparaten met Olisto

De 4 centrale systemen die wij gebruiken in ons slimme huis zijn los van elkaar staande systemen. En dat kan soms een nadeel zijn. Er zijn situaties waarbij je wilt dat meerdere slimme apparaten in een keer worden aangestuurd, ook al worden ze los van elkaar aangestuurd. Bijvoorbeeld als je van huis weg gaat wil je dat de tv en multimedia wordt uitgeschakeld, de verwarming op een lagere temperatuur wordt gezet en (als het avond is) dat de verlichting wordt uitgezet.

Gelukkig zijn er apps die hier handig op in springen, zoals de app van Olisto

App van Olisto

Naast de app van Philips Hue en KlikAanKlikUit gebruiken we ook de app van Olisto. De app van Olisto gebruiken wij voor:

  • Hiermee combineren en bedienen we onze Philips Hue en KlikAanKlikUit verlichting en schakelaars vanuit één app!
  • Met de app van Olisto hebben we widgets aangemaakt voor op onze mobiel. Met een widget kan je je verlichting bedienen vanaf je mobiel zonder eerst een app te hoeven openen.
  • Ons huis nog slimmer gemaakt door ook op basis van locatie (thuis of niet thuis) en weer (zon of geen zon) onze slimme apparaten aan te sturen. Zo gaat onze zonwering vanzelf naar beneden bij zonnig weer en weer omhoog bij regen of zonsondergang.
Olisto app gecombineerd met KlikAanKlikUit | Ons slimme huis

KlikAanKlikUit combineren met Olisto

Benieuwd hoe je KlikAanKlikUit kunt combineren met Olisto? Bekijk deze video!