Google Home spraakbediening

We waren al gewend om onze slimme verlichting of andere slimme producten te bedienen met een app of gewoon lekker automatisch. Maar met Google Home komt daar een extra dimensie bij: spraakbediening!

'Hey Google, doe de slaapkamer verlichting aan' of 'Ok Google, zet de verwarming op 20 graden' 

Is dit geheel nieuw? Nee, spraakbediening was er al. Maar alleen in het Engels en dat was voor velen nog een stap te ver. Maar Google Home is de eerste die spraakbediening nu ook ondersteunt in het Nederlands!

 

Wat heb je nodig om gebruik te maken van Google Home spraakbediening?

1. de Google Home-app
De Google Home-app installeer je op je mobiele telefoon of tablet.

2. een Google Home speaker of je mobiele telefoon of tablet
De Google Home speaker plaats je op een centrale plek in je kamer of huis. De Google Home speaker is er in 2 varianten: de grotere Google Home speaker en de compacte Google Home Mini.

Maar ook als je geen Google Home speaker hebt of wilt kan je gebruik maken van Google Home spraakbediening. Namelijk met je mobiele telefoon of tablet. Download de Google Home-app op je mobiele telefoon of tablet en gebruik de Google Assistant op je mobiel of tablet om je slimme producten met spraak te bedienen.

Wil je weten hoe je de Google Home speaker toevoegt en instelt in de Google Home-app?

Je slimme producten koppelen aan Google Home

De Google Home-app ondersteunt een enorme lange lijst aan slimme producten die je aan je Google Home kan koppelen. Denk hierbij aan de slimme producten van Philips Hue, Fibaro, Harmony, Nest, Tado en KlikAanKlikUit. Het koppelen van je slimme producten is heel eenvoudig en heb je in een paar stappen gedaan. Voor Philips Hue en KlikAanKlikUit hebben we hieronder een uitleg geplaatst.

Wat we merkten is dat nog niet alle slimme producten in de lijst zijn te koppelen met de Nederlandse versie van Google Home. Zo krijg je bij het koppelen van bijv.  Harmony de melding 'Unsupported. We are sorry but your language and/or region is not supported by the Logitech Harmony skill for Google Home'.

Wil je weten hoe je je Philips Hue verlichting koppelt in de Google Home-app?

Wil je weten hoe je KlikAanKlikUit koppelt in de Google Home-app?

Welke slimme producten hebben wij gekoppeld aan Google Home?

In ons slimme huis hebben wij de slimme producten van Philips Hue, KlikAanKlikUit en Tado gekoppeld aan Google Home.

Philips Hue

Door het koppelen van je Philips Hue lampen met Google Home zijn deze nu met simpele spraakopdrachten te bedienen, Hieronder enkele voorbeelden van spraakopdrachten die wij vaak gebruiken

Google Home speaker Mobiele telefoon Antwoord van Google Assistent
Ok/Hey Google, zet de eettafel lampen uit. Zet de eettafel lampen uit. Goed, ik doe 3 lampen uit.
Ok/Hey Google, dim de woonkamer lampen naar 60%. Dim de woonkamer lampen naar 60%. Goed, ik stel de helderheid van 3 lampen in op 60%.
OK/Hey Google, maak woonkamer lampen blauw. Maak woonkamer lampen blauw. Goed, ik verander 6 lampen naar blauw.
Ok/Hey Google, dank je. Dank je. Graag gedaan.

Met Google Home is het ook mogelijk om je Philips Hue verlichting naar een andere kleur scene te laten gaan. Dit werkt in 2 stappen:

Google Home speaker Mobiele telefoon Antwoord van Google Assistent
1. Ok/Hey Google, synchroniseer mijn lampen. 1. Synchroniseer mijn lampen. Prima, ik synchroniseer apparaten voor Philips Hue.
2. Ok/Hey Google, zet Helder aan in woonkamer. 2. Zet Helder aan in woonkamer

Belangrijk bij de spraakopdrachten is dat je de exacte benaming gebruikt zoals je in de Google Home-app hebt ingesteld. Dus als je de verlichting van je eettafel hebt ingesteld in de app met de naam 'Eettafel' dan zal je deze ook zo in de spraak opdracht moeten noemen. In dit geval 'Zet de lampen eettafel uit.'

Hieronder wat plaatjes vanuit de Google Home-app met daarin de Philips Hue lampen toegevoegd:

Per kamer zie je welke slimme producten er gekoppeld zijn.

Een Philips Hue lamp kan je met spraak, maar ook vanuit de Google Home-app bedienen.

Ook zie je welke lampen op dit moment aanstaan en hoe scherp deze aanstaan.

Tado

Onze verwarming hebben we slim gemaakt met de Tado slimme radiatorknoppen. Met Google Home kan je deze radiatorknoppen met spraak bedienen. Hieronder enkele voorbeelden van spraakopdrachten die wij gebruiken om onze Tado radiatorknoppen te bedienen:

Google Home speaker Mobiele telefoon Antwoord van Google Assistent
Ok/Hey Google, zet de hal verwarming op 23 graden. Zet de hal verwarming op 23 graden. Oké, ik stel hal verwarming in op 23 graden.

Belangrijk bij de spraakopdrachten is dat je de exacte benaming gebruikt zoals je in de Google Home-app hebt ingesteld. Dus als je de verwarming in een kamer hebt ingesteld in de app met de naam 'Hal verwarming' dan zal je deze ook zo in de spraak opdracht moeten noemen. In dit geval 'Hey Google, zet de Hal verwarming op 20 graden.'

Hieronder wat plaatjes vanuit de Google Home-app met daarin Tado gekoppeld:

Onder 'Thermostaat' vind je een overzicht van je gekoppelde Tado producten.

Het overzicht toont de kamers met een Tado product..

Je Tado producten kan je via spraak ,maar ook vanuit de Google Home-app bedienen.