Onze slimme lampen test

Test slimme lampen van Trust Smart Home en Philips Hue

Wandel een willekeurige bouwmarkt in of kijk online en je ziet een wirwar aan slimme LED lampen. Diverse merken, van kleur wit tot warm wit, van gekleurd tot elke kleur die je maar wilt. Allemaal slimme lampen die je kan bedienen met een app, sensor of afstandsbediening. Maar wat zijn nu de verschillen?

Tijd om eens 2 slimme lampen met elkaar te vergelijken:

  • Trust Zigbee E27 LED lamp
  • Philips Hue White and Color E27 Gen3 lamp

Wat hebben we vergeleken?

  • Aanschafprijs
  • Installatie
  • Gebruik
  • Kleur
  • Technische gegevens

Aanschafprijs

De Trust Zigbee E27 LED lamp is het goedkoopste in aanschafprijs, de Philips Hue lamp kost rond de 8 euro meer.

  • de Trust Zigbee E27 LED lamp ligt in de winkel voor 47 euro.
  • de Philips Hue White and Color E27 Gen3 lamp is voor 55 euro te verkrijgen.

Installatie

Installatie van beide lampen was vrij eenvoudig. Beide slimme lampen plaats je in een lamp met grote fitting, lamp aanzetten en binnen de app is het een kwestie van de instructies volgen.

Wat ons opviel bij de installatie is dat de instructies in de app bij beide lampen vrij duidelijk zijn. Er is wel een verschil in het aantal stappenwat je moet volgen om de lamp toe te voegen in de app. De Philips Hue lamp was in een paar stappen toegevoegd, terwijl voor de Trust Zigbee lamp veel meer stappen nodig waren (rond de 10 stappen) om de lamp toe te voegen in de app.

Ook was er een verschil in de afstand vanaf het centrale systeem die nodig was om de lamp te verbinden in de app. Met de Trust Zigbee lamp dien je de lamp dichtbij het centrale systeem te verbinden anders wordt de lamp niet gevonden door de app. Advies wat de app aangeeft is maximaal 5 meter,  maar wij moesten echt in een straal van 3 meter zitten om de lamp te kunnen verbinden. De Philips lamp bleek daarentegen wel op een ruimere afstand te koppelen aan de app.

Na navraag bij de helpdesk van KlikAanKlikUit bleek dat de beperkte bereikbaarheid van Zigbee lampen soms kan komen door de  aanwezigheid van een ander Zigbee systeem (Philips Hue in ons geval). 

De oplossing bleek te zijn om alle Zigbee lampen in hetzelfde centrale systeem te plaatsen. Dan is er minder kans op verstoring. Bijkomend voordeel van alle lampen plaatsen in hetzelfde systeem is dat Zigbee lampen elkaars signaal versterken. En inderdaad, na de Trust Zigbee lampen te hebben toegevoegd aan de Philips Hue app werken de lampen nu wel optimaal en is het bereik prima!

Enthousiast over dit product door deze review?

Gebruik

De Philips Hue White and Color lampen gebruiken wij in onze woonkamer. En de Trust Zigbee lampen in onze slaapkamer.

De Philips Hue lampen stel je in- en worden aangestuurd vanuit de app van Philips Hue.

De lampen kan je instellen zoals je zelf wilt. Je kan gebruik maken van standaard scenes in de app. Maar wij vinden het veel leuker om eigen scenes aan te maken. Zo hebben wij voor de woonkamer een eigen scene aangemaakt waarbij de lampen een warme, sfeervolle kleur hebben en de Philips led strip achter de tv een mooie blauwe kleur heeft. Voor s' ochtends vroeg hebben we een andere scene aangemaakt waarbij de verlichting meer gedimd is en een andere kleuropstelling heeft.

Kamer aangemaakt in de Hue app

Woonkamer aangemaakt in app van Philips Hue.

Lampen ingesteld in de Hue app

Lampen in de woonkamer ingesteld op eigen kleur en lichtsterkte.

Lampen als groep te dimmen in de Hue app

Lampen zijn daarna als groep ook te dimmen tot de gewenste lichtsterkte.

Advertentie


 Sint 2020 Sint 2020

Heb je net als ons de Trust Zigbee lampen toegevoegd in de app van Philips Hue, dan zijn deze net zo makkelijk te bedienen en in te stellen op kleur en lichtsterkte als de Philips Hue lampen. Omdat de Trust Zigbee lampen boven in de slaapkamer staan, hebben we een slaapkamer aangemaakt in de app van Philips Hue. Ook hier hebben we weer een eigen scene aangemaakt, met gedimd licht en warme kleuren.

Trust Smart Home lamp toegevoegd in Hue app

Slaapkamer aangemaakt in app van Philips Hue

Trust Smart Home lamp instelbaar in Hue app

Trust Zigbee lampen krijgen standaard de naam "Extended color light".

Trust Smart Home lamp lichtsterkte instelbaar in Hue app

Ook de Trust Zigbee lampen zijn net zo makkelijk in te stellen naar eigen voorkeur.

Ook hebben we als test de Trust Zigbee lampen toegevoegd in de app van KlikAanKlikUit om te zien hoe het instellen van de lampen en kleuren hier werkt. Na toevoegen van een Trust Zigbee lamp in de app kan je de lampen instellen op de kleur die je wilt. Net als in de app van Philips Hue stel je de kleur in aan de hand van een rondje met daarin alle kleuren. Onder het rondje is ook een handige schuifbalk waarmee je makkelijk kan kiezen uit wit licht tot een warm licht kleur.

Het dimmen van de Zigbee lamp gaat met een schuifbalkje, wat prima werkt. We merkten hier wel een verschil met de Hue lampen. 
Als je de lamp echt minimaal wilt dimmen, bijvoorbeeld als nachtlampje, dan kan de Zigbee lamp gedimd worden tot 10% maar niet verder (net iets te veel licht voor nachtlampje), terwijl de Hue lamp wel tot een minimum gedimd kan worden.

Trust Smart Home lamp toegevoegd in KlikAanKlikUit app

Zigbee lamp toegevoegd in app van KlikAanKlikUit

Trust Smart Home lamp instelbaar in KlikAanKlikUit app

Kleur is makkelijk in te stellen naar eigen voorkeur.

Trust Smart Home lamp effecten afspelen in KlikAanKlikUit app

Grappige extra functies zoals disco en kleurenwiel.

Heb je meerdere Zigbee lampen toegevoegd in de app van KlikAanKlikUit, maak dan gebruik van de Zigbee groep functie. Hiermee kan je meerdere lampen in één keer tegelijk instellen op dezelfde kleur of sterkte.

KlikAanKlikUit groep aanmaken in app

Zigbee groep toegevoegd naast de al eerder toegevoegde Zigbee lampen.

KlikAanKlikUit Zigbee lamp selecteren in app

Zigbee lampen geselecteerd om toe te voegen aan de groep.

KlikAanKlikUit groep selecteren in app

Groep is nu in te stellen op gewenste kleur en lichtsterkte.

Kleur

Ook hebben we beide lampen vergeleken op kleur. En het is deels smaak, maar in onze beleving hebben de Philips Hue een iets mooiere kleur warmte dan de Trust Zigbee lamp. Maar het is minimaal en zoals gezegd smaak gebonden. Beide lampen geven sowieso een kleurrijke en fraaie sfeerverlichting in je huis. 

Philips Hue lamp

Trust Zigbee lamp

Trust Zigbee lamp

Links Philips Hue en rechts Trust Zigbee

Links Philips Hue en rechts Trust Zigbee

Links Philips Hue en rechts Trust Zigbee

Technische gegevens

Hieronder een overzicht van de technische gegevens van beide lampen. Deze informatie komt vanaf de fabrikant website.

Opvallend is dat de Trust Zigbee lamp het dubbele aantal schakelingen aan kan, terwijl je volgens de specificaties van de Philips Hue lamp mag verwachten dat deze 5000 uren langer mee gaat.

Technische gegevens Trust Zigbee E27 LED lamp Philips Hue White and Color E27 Gen3 LED lamp
Fitting E27 E27
Aantal schakelingen 100.000 50.000
Levensduur 20.000 uur 25.000 uur
Verbruik 9 watt 10 watt
Afmetingen 6,3 x 10,9 cm 6,2 x 11 cm
Frequentie Zigbee (2,4 Ghz) Zigbee
Kleuren 16 miljoen kleuren 16 miljoen kleuren
Lichtsterkte in lumen 806 lm (vergelijkbaar met 60 watt) van 342 lm bij 2000k tot 800 lm bij 4000k
Dimbaar Ja, van 10% tot 100% Ja

Onze conclusie

Zowel de Philips Hue- als de Trust Zigbee lamp voldoet ruim aan de verwachtingen. Kleuren zijn goed instelbaar, alleen tot een minimum dimmen doet Philips Hue beter. Het toevoegen en installeren van de lampen in de apps werkt bij beide goed. Hoewel Philips Hue er in onze beleving toch iets uitspringt. De app van Philips Hue werkt intuïtiever, maar het zit in de details. Zo is kleur bijvoorbeeld ook in te stellen op kleurnummer. Zelf vinden we de Philips Hue lampen iets mooier qua warmte en kleur, maar dit is erg smaak gebonden.

 

Voor de iets goedkopere Trust Zigbee lamp krijg je een mooie slimme lamp, fraai op kleur in te stellen en met leuke effecten. Philips Hue is een paar euro duurder in aanschafprijs, maar hiervoor mag je volgens de specificaties meer branduren verwachten, fraaie sfeervolle kleuren en werkt het instellen van kleur en lichtsterkte net wat intuïtiever.