Review Crownstone slimme stekker

Oktober 2020

Review Crownstone slimme stekker: niet zo maar een slimme stekker

In Ons slimme huis gebruiken we al meerdere slimme stekkers (stopcontact schakelaars) om onze losse stekkerdraad lampen slim en draadloos te bedienen. Vanaf nu mogen we daar een nieuwe slimme stekker aan toevoegen:

  • de slimme stekker van Crownstone

Het verschil met andere slimme stekkers is dat de Crownstone stekker veel meer doet dan alleen maar je verlichting of apparatuur inschakelen. Wat ons betreft is de Crownstone stekker dan ook niet zo maar een slimme stekker.

 

Wij hebben de Crownstone slimme stekker uitvoerig getest en een review voor geschreven. Veel plezier met onze recensie!

Over Crownstone 


Voor degene die Crownstone nog niet kennen: Crownstone is een Nederlands bedrijf wat zich richt op slimme stekkers en build in schakelaars. Een van de belangrijke kenmerken van deze producten is dat ze de mogelijkheid bieden van positiebepaling binnenshuis. Bij gebruik van meerdere Crownstone stekkers en/of schakelaars wordt het dan bijvoorbeeld mogelijk dat de verlichting vanzelf inschakelt op het moment dat je een kamer binnenkomt en je hebt je mobiele telefoon bij je.

 

Naast positiebepaling binnenshuis biedt de Crownstone stekker nog meer mogelijkheden die andere slimme stekkers niet altijd bieden. Zoals het standaard kunnen dimmen van je verlichting, energieverbruik meten en berichtjes achterlaten in een kamer om maar wat voorbeelden te noemen.

Foto: Crownstone

In de verpakking


Voordat we beginnen met wat in de verpakking zit, allereerst een compliment voor de verpakking zelf. Je ziet dat er veel zorg en aandacht is besteed aan het ontwerp en de teksten op de verpakking. Zo worden de 2 Crownstone stekkers netjes gepresenteerd (zie rechterfoto hieronder) en zijn de teksten op de verpakking lekker concreet en informatief opgesteld.

Verpakking buitenkant

Verpakking binnenkant

De 2 Crownstone stekkers in de verpakking

Wat vind je in de verpakking ?
Uiteraard de 2 slimme Crownstone stekkers. De stekkers zien er modern en fraai uit. Een in positieve zin een opvallende verschijning, zo met de ronde witte vorm en de blauwe rand in het midden. De Crownstone stekker is qua formaat iets groter dan onze andere slimme stekkers in huis. Op de slimme stekker zelf zitten verder geen knopjes of lampjes. Geen indicatie led lampje zodat je kunt zien of de slimme stekker is ingeschakeld. Dit kun je alleen zien vanuit de app op je mobiele telefoon. Ook heeft de stekker geen fysieke aan/uit knop op de stekker voor handmatige bediening. Maar wat de Crownstone stekker wel heeft is de optie om de slimme stekker aan te zetten door de stekker even met je mobiele telefoon aan te tikken.

Installatie en in gebruik nemen

Als eerste stap installeer je de Crownstone app op je mobiele telefoon of tablet. Bij het eerste gebruik van de app dien je je te registreren met een e-mailadres. Als je dit hebt gedaan kun je meteen aan de slag. En kun je je Crownstone stekker toevoegen in de app.

De Crownstone producten communiceren via Bluetooth. Het voordeel van Bluetooth is dat je met een eenvoudige koppeling met je mobiele telefoon direct gebruik kunt maken van de stekkers, zonder dat je hierbij een hub of extra apparatuur nodig hebt. Het bereik van Bluetooth is 10 meter binnenshuis. Het 'nadeel' is dat je de slimme stekkers niet buitenshuis kunt bedienen, mocht je het belangrijk vinden dat je je slimme stekkers ook op afstand wilt bedienen..

 

Het toevoegen van de stekker in de app blijkt erg makkelijk te zijn. De app ziet de Crownstone stekker direct en het toevoegen van de stekker in de app is zo gedaan.

Wil je weten hoe je een Crownstone stekker kunt toevoegen in de app van Crownstone?

Enthousiast over dit product door deze review?


Plug-en-play kit met TWEE (2) Crownstone stekkers

  • Snel uw huis moderniseren door wat Crownstones in the pluggen! De Crownstones

De plug-en-play kit bevat twee Crownstone stekkers in moderne, ronde vormgeving. De Crownstones passen in elk Nederlands of Belgisch stopcontact. De Crownstones kunnen direct worden bediend vanaf uw iOS, Android smartphone of tablet.

Koop dit product direct bij Crownstone:


De Crownstone stekkers gebruiken


Na het toevoegen van de Crownstone stekkers in de app is het een spannend moment om te zien wat er mogelijk is qua instellingen en mogelijkheden. De app van Crownstone zelf is vrij overzichtelijk. Het dashboard toont direct een overzicht van welke kamers er zijn en hoeveel Crownstone producten (Crownstones zoals de app het zelf noemt) er actief zijn.  Het menu in de app biedt 4 opties::

  • Overzicht
  • Scenes
  • Berichten
  • Instellingen

Als eerste stap beginnen we met het verkennen van wat we kunnen instellen op een Crownstone stekker.

Een van de Crownstone stekkers hebben we gebruikt voor de LED kast verlichting in de slaapkamer. Deze LED verlichting is helaas niet dimbaar, dus we kunnen geen gebruik maken van de dim functie van de slimme stekker. Een positief punt in de app is dat de dim functie van een slimme stekker standaard is uitgeschakeld en handmatig per stekker moet worden geactiveerd. Zo voorkom je dat je per ongeluk een lamp of apparaat gaat dimmen, waarbij dat niet mogelijk is of zelfs problemen oplevert.

Het in- en uitschakelen van de stekker werkt feilloos, zelfs op de wat grotere afstanden zoals beneden in de huiskamer. Wat opvalt bij het in- en uitschakelen is het karakteristieke klik geluid, maar dat hebben andere stopcontactstekkers zoals die van KlikAanKlikUit ook. 

De tweede Crownstone stekker hebben we aangesloten op de televisie op zolder. Met als voornaamste doel dat de tv niet op stand-by blijft staan en alleen gebruikt kan worden op de tijden die wij willen. Ook hier is het bereik meer dan goed. Zelfs beneden in de huiskamer kunnen we de stekker bedienen en zien of deze aan of uit staat. Ook kun je zien wat het energieverbruik op dit moment is. Handig als je wilt weten of de tv op zolder niet nog per ongeluk aanstaat.

Advertentie


KokenKoken
GezondheidGezondheid
MDAMDA

De functies van een Crownstone stekker


De Crownstone stekkers kun je gebruiken voor het vanuit een app in- en uitschakelen van je lampen en apparatuur. Handmatig of lekker automatisch op basis van gedragsregels. Zoals bijvoorbeeld bij zonondergang of op een vast tijdvenster. Ook kun je met de app in één oogopslag zien welke lampen aan- of uitstaan, met name handig als je je Crownstones op een andere verdieping gebruikt.

Een andere handige optie in de app is 'Scenes'. Met een scene kun je heel makkelijk meerdere stekkers tegelijk in- en uitschakelen met één druk op de knop. Zo kun je in één keer al je lampen inschakelen.

Een Crownstone stekker meet ook het huidige energieverbruik van de op de Crownstone aangesloten lamp of apparaat. Zo kun je het live energieverbruik inzien vanuit de app.

De Crownstone app met het overzicht van je Crownstone producten per kamer

Met scenes kun je meerdere lampen tegelijk in- en uitschakelen

Een Crownstone stekker meet het live energieverbruik van je lampen of apparatuur

Positiebepaling binnenshuis


De belangrijkste toepassing van de Crownstone stekker is positiebepaling binnenshuis.

De Crownstone stekker volgt je positie in huis en kan daardoor meedenken in het geautomatiseerd in- en uitschakelen van je verlichting en apparatuur. Zo gaat je verlichting vanzelf aan op het moment dat je een kamer binnenloopt en zal de verlichting na 5 minuten weer vanzelf uitgaan nadat je de kamer hebt verlaten.

 

Het voordeel van positiebepaling binnenshuis is dat je niet meer handmatig of via stem je verlichting hoeft te bedienen, maar dat dit automatisch gebeurt. Wel is het zo dat je altijd je mobiele telefoon bij je moet hebben. Gebruik je de Crownstone stekkers beneden zoals in de woonkamer, dan zal dat in de meeste gevallen wel het geval zijn. Kom je thuis dan is het ideaal dat je woonkamer lampen vanzelf aangaan. Maar wil je de Crownstone stekkers op de boven verdiepingen gebruiken, dan kan het voorkomen dat je niet altijd je mobiele telefoon bij je hebt.

Hoe is onze ervaring met de positiebepaling binnenshuis van Crownstone? 

De eerste indruk is positief en enorm verrassend, verlichting schakelt vanzelf aan op het moment dat je een kamer inloopt. Soms wel met iets van vertraging in tijd. ongeveer 5 en soms tot 10 seconden. Ook merken we dat de positiebepaling in ons huis soms wat willekeur vertoont wat betreft de actuele positie van je mobiele telefoon. Hierdoor gaat soms de verlichting in een kamer aan terwijl we niet in de kamer waren. Wellicht dat de afstand tussen de verschillende Crownstones te klein is in ons huis waardoor er overlap is in het positiebepaling gebied. Maar dat is een aanname van ons. Dus verrassend ja, maar optimaal in ons huis nog niet helemaal.

Onze conclusie


Zoals we in het begin van de review aangaven is de Crownstone stekker niet zo maar een slimme stekker. Behalve het binnenshuis via een app kunnen bedienen van je verlichting en apparatuur krijg je ook meteen een dimmer, energieverbruik meter, stand-by killer en als klap op de vuurpijl ook de next-level toepassingen zoals het kunnen herkennen van aangesloten apparaten én positiebepaling binnenshuis.

Een Crownstone stekker kost rond de 45 euro per stuk. Vergeleken met de slimme stekkers van bijvoorbeeld KlikAanKlikUit en Philips Hue is de aanschafprijs wat hoger,. Maar bij de stekkers van KlikAanKlikUit en Philips Hue krijg je dan ook alleen de basis functie als het draadloos inschakelen en dimmen van je verlichting. Vergelijk je de prijs met een Fibaro smart plug die ook slimme toepassingen zoals het energieverbruik meten biedt, dan is de Crownstone stekker een stuk goedkoper. Plus de Crownstone biedt indoor positiebepaling, wat de Fibaro plug niet biedt.


Onze conclusie

Zoek je een slimme stekker voor voornamelijk het in- en uitschakelen van je verlichting dan is de Crownstone stekker iets duurder in aanschaf dan qua functie vergelijkbare slimme stekkers. Maar zoek je echt meer in een slimme stekker én wil je een slim huis dat met je meedenkt, dan is de Crownstone slimme stekker absoluut een aanrader om te kopen!

Plus punten Verbeter punten
Moderne fraaie stekker en zo te gebruiken (plug & play) Positiebepaling binnenshuis werkt, maar in ons huis niet niet altijd optimaal.
Het Bluetooth bereik van de Crownstone stekkers is binnenshuis erg goed. De slimme stekker op zolder is zelfs op de begane grond goed bereikbaar en instelbaar.
De app is gebruiksvriendelijk en geeft goede begeleiding bij het instellen
Stekker heeft handige extra features zoals Tik 'm aan functie om de stekker handmatig te bedienen
Vernieuwend product met positiebepaling binnenshuis
Integreerbaar met andere slimme producten, zoals Toon, Olisto en Google Assistant