Review Crownstone Built-in One

November 2020

Onze review van de Crownstone Built-in One slimme inbouw module

In Ons slimme huis gebruiken we al meerdere slimme inbouwschakelaars om onze wand- of plafond verlichting lampen slim en draadloos te bedienen. Vanaf nu mogen we daar een nieuwe slimme inbouw module aan toevoegen:

 • de Crownstone Built-in One inbouw module

Het verschil met andere slimme inbouw modules is dat de Crownstone Built-in One veel meer doet dan alleen maar je verlichting of apparatuur draadloos in- en uitschakelen. Wat ons betreft is de Crownstone inbouw module dan ook niet zo maar een slimme inbouw module.

 

Wij hebben de Crownstone Built-in One inbouwmodule uitvoerig getest en een review voor geschreven. Veel plezier met onze recensie!

Over Crownstone 


Voor degene die Crownstone nog niet kennen: Crownstone is een Nederlands bedrijf wat zich richt op slimme stekkers en build-in modules. Een van de belangrijke kenmerken van deze producten is dat ze de mogelijkheid bieden van positiebepaling binnenshuis. Bij gebruik van meerdere Crownstone stekkers en/of inbouw modules wordt het dan bijvoorbeeld mogelijk dat de verlichting vanzelf inschakelt op het moment dat je een kamer binnenkomt en je hebt je mobiele telefoon bij je.

 

Naast positiebepaling binnenshuis biedt de Crownstone Built-in One nog meer mogelijkheden die andere slimme inbouw modules niet altijd bieden. Zoals het standaard kunnen dimmen van je verlichting, energieverbruik meten en berichtjes achterlaten in een kamer om maar wat voorbeelden te noemen.

Foto: Crownstone

Installatie van de Crownstone Built-in One


De Crownstone Build-in One is een mini inbouw module die je achter een stopcontact of achter een plafond- of wandlamp aansluit. Heel plat gezegd, de Crownstone Build-in One is eigenlijk een soort van kroonsteentje waar je de binnenkomende- en uitgaande stroomdraden inprikt. Het verschil met een kroonsteentje is uiteraard dat de Crownstone Build-in One super slim is en enorm veel mogelijkheden biedt.

 

De installatie achter een stopcontact of plafond- of wandlamp is erg eenvoudig. Uiteraard stroom uitschakelen voor je begint. Maar dan is het een kwestie van stroomdraden inprikken en hierbij goed kijken welk kleur stroom draadje waar in moet en klaar. De meegeleverde handleiding legt dit goed uit.

 

Belangrijk om vooraf te weten: de Crownstone Build-in One wordt niet compleet geleverd met de benodigde extra stukjes stroomdraden (kleur blauw en zwart) . Deze zal je zelf in huis moeten hebben of in de bouwmarkt aanschaffen. Let hierbij op dat je harde stroomdraden nodig hebt, anders is het lastiger inprikken in de inbouwmodule. Ook kun je in de Crownstone webshop een installatiepakketje kopen.

In de verpakking


In de verpakking vind je uiteraard de Crownstone Build-in One inbouwzender en een handleiding. De Crownstone Build-in One is klein van formaat en past gemakkelijk achter een stopcontact of achter het stroomaansluitpunt van een plafond- of wandlamp. Mocht het stroomaansluitpunt van je plafond- of wandlamp niet te openen zijn (wat bij ons het geval bleek), dan kun je de Crownstone Build-in One inbouwzender ook in de lamp zelf plaatsen, mits daar voldoende ruimte voor is. Zie de beide foto's hierboven.

Crownstone app


Het in gebruik nemen van je Crownstone Build-in One inbouw module begint met het installeren van de Crownstone app op je mobiele telefoon of tablet. Bij het eerste gebruik van de app dien je je te registreren met een e-mailadres. Als je dit hebt gedaan kun je meteen aan de slag. En kun je je Crownstone Build-in One toevoegen in de app.

De Crownstone producten communiceren via Bluetooth. Het voordeel van Bluetooth is dat je met een eenvoudige koppeling met je mobiele telefoon direct gebruik kunt maken van de Crownstone producten, zonder dat je hierbij een hub of extra apparatuur nodig hebt. Het bereik van Bluetooth is 10 meter binnenshuis. Het 'nadeel' van Bluetooth is dat je een gekoppeld slim product niet buitenshuis kunt bedienen, mocht je het belangrijk vinden dat je deze ook op afstand wilt bedienen..

 

Het toevoegen van de Crownstone Build-in One inbouwzender in de app blijkt erg makkelijk te zijn. De app ziet de inbouwzender direct en het toevoegen van de stekker in de app is zo gedaan. Ook is het bereik meer dan goed. Zelfs op de benedenverdieping zien we de Crownstone Build-in One die we op zolder hebben geïnstalleerd. En ons huis heeft heel wat beton.

Wil je weten hoe je een Crownstone Build-in One inbouw module kunt toevoegen in de app van Crownstone?

Enthousiast over dit product door deze review?


Crownstone Built-in One

Elk stopcontact en elk lichtpunt kan intelligent worden gemaakt met de inbouw Crownstones! 

  Crownstone Built-in One is het nieuwste product van Crownstone. De module kan geplaatst worden achter een plafond- of wandlamp of achter een stopcontact. Zoals een ouderwets kroonsteentje! De Crownstone kan tegelijkertijd met een gewone lichtschakelaar worden gebruikt (in combinatie met een Crownstone switchcraft, los verkrijgbaar).

  Koop dit product bij:


  Je Crownstone Built-in One instellen in de app


  Na het in de app toevoegen van je Crownstone Built-in One is het een spannend moment om te zien wat er mogelijk is qua instellingen en mogelijkheden. De app van Crownstone zelf is vrij overzichtelijk. Het dashboard toont direct een overzicht van welke kamers er zijn en hoeveel Crownstone producten (Crownstones zoals de app het zelf noemt) er actief zijn.  Het menu in de app biedt 4 opties::

  • Overzicht
  • Scenes
  • Berichten
  • Instellingen

  Als eerste stap beginnen we met het verkennen van wat we kunnen instellen op eenCrownstone Built-in One.

  Advertentie


  KokenKoken
  GezondheidGezondheid
  MDAMDA

  De functies van een Crownstone Built-in One

  De Crownstone Build-in One inbouw modules kun je gebruiken voor het vanuit een app in- en uitschakelen van je lampen en apparatuur. Handmatig of lekker automatisch op basis van gedragsregels. Zoals bijvoorbeeld bij zonondergang of op een vast tijdvenster. Ook kun je met de app in één oogopslag zien welke lampen aan- of uitstaan, met name handig als je je Crownstones op een andere verdieping gebruikt.

  Een andere handige optie in de app is 'Scenes'. Met een scene kun je heel makkelijk meerdere stekkers tegelijk in- en uitschakelen met één druk op de knop. Zo kun je in één keer al je lampen inschakelen.

  Een Crownstone Build-in One meet ook het huidige energieverbruik van de op de Crownstone aangesloten lamp of apparaat. Zo kun je het live energieverbruik inzien vanuit de app.

  De Crownstone app met het overzicht van je Crownstone producten per kamer

  Met scenes kun je bijvoorbeeld meerdere lampen tegelijk in- en uitschakelen

  Een Crownstone Build-in One meet het live energieverbruik van je lampen of apparatuur

  Positiebepaling binnenshuis

  De belangrijkste toepassing van de Crownstone Build-in One inbouw module is positiebepaling binnenshuis. Om van deze toepassing gebruik te kunnen maken heb je 4 of meer Crownstone stekkers of inbouw modules nodig.

  De Crownstone inbouw module volgt je positie in huis en kan daardoor meedenken in het geautomatiseerd in- en uitschakelen van je verlichting en apparatuur. Zo gaat je verlichting vanzelf aan op het moment dat je een kamer binnenloopt en zal de verlichting na 5 minuten weer vanzelf uitgaan nadat je de kamer hebt verlaten.

   

  Het voordeel van positiebepaling binnenshuis is dat je niet meer handmatig of via stem je verlichting hoeft te bedienen, maar dat dit automatisch gebeurt. Wel is het zo dat je altijd je mobiele telefoon bij je moet hebben. Gebruik je de Crownstone stekkers beneden zoals in de woonkamer, dan zal dat in de meeste gevallen wel het geval zijn. Kom je thuis dan is het ideaal dat je woonkamer lampen vanzelf aangaan. Maar wil je de Crownstone Build-in One op de boven verdiepingen gebruiken, dan kan het voorkomen dat je niet altijd je mobiele telefoon bij je hebt.

  Hoe is onze ervaring met de indoor positiebepaling van Crownstone? 

  De eerste indruk is positief en enorm verrassend. Verlichting schakelt vanzelf aan op het moment dat je een kamer inloopt. Soms wel met iets van vertraging in tijd, ongeveer 5 en soms tot 10 seconden. Ook merken we dat de positiebepaling in ons huis soms wat willekeur vertoont wat betreft de actuele positie van je mobiele telefoon. Hierdoor gaat soms de verlichting in een kamer aan terwijl we niet in de kamer waren. Wellicht dat de afstand tussen de verschillende Crownstones te klein is in ons huis waardoor er overlap is in het positiebepaling gebied. Maar dat is een aanname van ons. Dus verrassend ja, maar optimaal in ons huis nog niet helemaal.

  Onze conclusie

  Zoals we in het begin van de review aangaven is de Crownstone Build-in One niet zo maar een slimme inbouw module. Behalve het binnenshuis via een app kunnen bedienen van je verlichting en apparatuur krijg je ook meteen een dimmer, energieverbruik meter, stand-by killer en als klap op de vuurpijl ook de next-level toepassingen zoals het kunnen herkennen van aangesloten apparaten én positiebepaling binnenshuis.

  Een Crownstone Built-in One kost rond de 45 euro per stuk. Vergeleken met andere slimme inbouwmodules van bijvoorbeeld KlikAanKlikUit is de aanschafprijs wat hoger. Maar bij de inbouw modules van KlikAanKlikUit krijg je dan ook alleen de basis functie als het draadloos schakelen en/of dimmen van je verlichting, plus dien je een KlikAanKlikUit inbouwzender te combineren met een KlikAanKlikUit ontvanger. Terwijl de Crownstone Built-in One los te gebruiken is én direct te bedienen is vanuit een app op je mobiele telefoon.


  Onze conclusie

  Zoek je een slimme inbouw module voor voornamelijk het in- en uitschakelen van je verlichting dan is de Crownstone stekker iets duurder in aanschaf dan qua functie vergelijkbare slimme inbouw modules. Maar zoek je echt meer in een slimme inbouw module én wil je een slim huis dat met je meedenkt, dan is de Crownstone slimme inbouw module absoluut een aanrader om te kopen!

  Plus punten Verbeter punten
  Zo te gebruiken (plug & play) Positiebepaling binnenshuis werkt, maar in ons huis niet niet altijd optimaal.
  Het Bluetooth bereik van de Crownstone stekkers is binnenshuis erg goed. Zelfs de slimme stekker op zolder is op de begane grond zichtbaar en instelbaar. Setje installatiedraden niet meegeleverd
  De app is gebruiksvriendelijk en geeft goede begeleiding bij het instellen
  Inbouw module heeft handige extra features zoals Tik 'm aan functie om je lamp of apparaat handmatig te bedienen
  Vernieuwend product met positiebepaling binnenshuis
  Integreerbaar met andere slimme producten, zoals Toon, Olisto en Google Assistant