Home » Ons huis » Woonkamer » Logitech Harmony Elite

Logitech Harmony Elite universele afstandsbediening en hub

 
 
 

Een universele afstandsbediening die al je bestaande afstandsbedieningen vervangt en ook je slimme producten in huis kan aansturen, het klinkt geweldig.  Sterker nog, we hebben de Logitech Harmony Elite net en het is geweldig!

We hebben de Logitech Harmony Elite aangeschaft als vervanging van onze huidige Logitech universele afstandsbediening (de Harmony One), maar wat een verschil in mogelijkheden. Het verschil zit niet alleen in de meer mogelijkheden, zoals handige features als swipe functie op het scherm en aansturing van je slimme Hue verlichting. Maar met name in de meegeleverde Hub. De Hub zorgt ervoor dat meerdere communicatie protocollen (zoals infrarood, Bleutooth) feilloos kunnen worden gebruikt, maar ook dat je de afstandsbediening niet meer hoeft te richten op je apparatuur. Vanuit de tuin kunnen we nu het volume van de tv harder zetten, handig als je net een leuk liedje hoort op de radio.

Hoewel de afstandsbediening een enorme database van ondersteunde apparatuur heeft, kan het voorkomen dat een apparaat niet voorkomt in de database. Zo hebben wij een merkloze plafondventilator met infrarood bediening. En deze konden wij makkelijk zelf toevoegen door de knoppen van originele afstandsbediening te leren aan de Harmony afstandsbediening.

Harmony Logitech Elite instellen in desktop software

De Harmony Logitech Elite afstandsbediening kan je instellen via de desktop software. Ook kan je dit doen via de app op je mobiele telefoon of tablet.

Na inloggen in de desktop software zie je in het hoofdmenu een overzicht van de apparaten die je hebt toegevoegd of gaat toevoegen (in totaal 15 mogelijk). Ook zie je de activiteiten die je hebt ingesteld of gaat instellen. En kan je de knoppen op de afstandsbediening en favorieten voor TV kijken op maat instellen.

 

 

 

Bij "Groepen" kan je je slimme thuis producten die je hebt gekoppeld aan de Harmony afstandsbediening indelen in groepen. Zo hebben wij de Philips Hue verlichting gekoppeld aan de Harmony. En hebben we een groep Woonkamer aangemaakt voor de Hue lampen in onze woonkamer.

Bij "Activiteiten" kan je de Harmony afstandsbediening zo instellen dat voor een activiteit alle benodigde apparatuur vanzelf wordt ingeschakeld, op de juiste poorten en instellingen.

Zo kan je bijvoorbeeld met de activiteit "TV kijken" met 1 klik je televisie laten aanzetten op het tv kanaal, Ziggo topbox laten opstarten op een zender naar keuze en je geluidsversterker direct op het gewenste geluidsniveau. Ideaal!

Een andere plus van de Harmony afstandsbediening is de mogelijkheid van instellen van favoriete tv kanalen. Door aan te geven op welke postcode je woont en welke service provider je hebt worden automatisch een top 25 van meest populaire tv kanalen geladen, inclusief de afbeelding van de tv zender. Super handig!

 

Deze top 25 kan je aanpassen en zelfs uitbreiden tot maximaal 50 favorieten.

Ook is het mogelijk om de knoppen op de Harmony Elite afstandsbediening in te stellen op de manier die je zelf wilt. Dit kan je doen per activiteit of per apparaat. Zo kan je de knoppen op de afstandsbediening anders instellen voor bijv. de activiteit "TV kijken" dan voor activiteit "Playstation spelen".

Ook heeft de Harmony Elite afstandsbediening een viertal knoppen speciaal voor je smarthome apparatuur. Met deze knoppen kan je bijvoorbeeld in een keer de Philips Hue verlichting in de woonkamer aanzetten op een bepaalde lichtscene. Door dezelfde knop wat langer in te drukken kan je de Hue verlichting weer uitzetten.

Je tv en multimedia bedienen met de Harmony Elite afstandsbediening

De Logitech Harmony Elite is een compacte, prettig in de hand liggende afstandsbediening. Het scherm is helder en toont overzichtelijk de mogelijkheden die de afstandsbediening biedt.

Je tv en multimedia bedienen met de app van Harmony

Naast de Harmony afstandsbediening kan je ook de Harmony app gebruiken om je apparatuur mee te bedienen.

Na openen van de Harmony app kom je in het overzicht menu terecht. Onder "Activiteiten" zie je alle activiteiten die je hebt ingesteld en onder "Apparaten" zie je alle apparaten die aan de Harmony zijn gekoppeld.

In dit voorbeeld laten we zien wat de mogelijkheden zijn bij de activiteit "TV kijken".

Favorieten: met een klik naar je favoriete tv zender.

Swipe: met vingerbewegingen kan je snel schakelen. Bijv. swipe naar links of rechts is zo instelbaar dat tv volume harder of zachter gaat.

Knoppen: de knoppen van de afstandsbediening op het scherm van je mobiel.

Als tweede voorbeeld laten we zien wat de mogelijkheden bij "Apparaten", in dit geval de gekoppelde Philips Hue lampen.

Als je een groep hebt aangemaakt zie je alle lampen die onder deze groep vallen.

Een Philips Hue lamp kan je vanuit de app instellen op de kleur die je wilt.

De app geeft ook aan of een lamp aan staat, zoals in dit voorbeeld te zien is.

Activiteiten op de Harmony Elite gebruiken om apparaten mee aan te sturen

Behalve dat je activiteiten kan gebruiken op de Harmony Logitech Elite afstandsbediening, zoals TV kijken, PlayStation spelen, kan je de Harmony Logitech Elite ook gebruiken om bepaalde functies van de aangesloten apparaten te automatiseren.

Zo kan je bijvoorbeeld automatiseren dat Ambilight op een Philips TV vanzelf wordt uitgeschakeld in de ochtend en vanzelf wordt ingeschakeld in de avond. Omdat het niet mogelijk is om de apparaten rechtstreeks geautomatiseerd aan te sturen vanuit de desktop software of app van Harmony is het nodig dat je hiervoor een extra activiteit aanmaakt.

Stap 1: Maak een activiteit aan in de Harmony Elite met daarin toegevoegd alleen het apparaat dat je wilt bedienen, in dit voorbeeld de TV.

Stap 2: Voeg de opdrachten toe aan de activiteit, in dit voorbeeld de opdracht Ambilight inschakelen op de TV.

Stap 3: Belangrijk is om ook de stroominstellingen van de aangesloten apparaten aan te passen om te zorgen dat andere apparaten niet worden uitgeschakeld bij gebruik van deze activiteit.

Stap 4: Voeg tenslotte een tijdschema toe aan de activiteit. Let op: dit kan niet vanuit de desktop software Van Harmony, maar alleen vanuit de app  van Harmony!